ASIATISKE OPPSKRIFTER

Her har vi samlet sammen et knippe asiatiske oppskrifter som du lett kan lage hjemme. Håper du blir inspirert!

lam i risnudler
oppskrifter3

Laks med risnudler

TID: 40-60 minutter  VANSKELIGHETSGRAD: Middels   ANTALL PERSONER: 4 stk

Ingredienser

  • 4 ss soyasaus
  • saften av 2 limelaks med risnudler
  • 1 ss sesamolje
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ss finhakket ingefær
  • 400g laks med skinn, uten ben
  • en pakke med rice noodles
  • 2 hvitløksfedd i fine skiver
  • 500g pak choi, delt i 4 på langs (eller 6 om store)*
  • 150g sukkererter, delt på langs
  • 1 paprika i strimler
  • 1 chili i strimler (med eller uten frø)
  • 4 vårløk i strimler
  • nøytral olje til steking

*finner du ikke pak choi i butikken kan denne erstattes
med spinat eller grønnkål. Bruk da ca 200g spinat/grønnkål. Stek sammen med de andre grønnsakene.

Serveres med:

  • limebåter
  • frisk koriander
  • ristede sesamfrø
  • soyasaus

Fremgangsmåte:

  1. Lag marinaden. Bland soyasaus med lime, sesamolje, finhakket hvitløksfedd og ingefær. Skjær laksen i 4 porsjoner, legg de i en form eller plastpose og hell marinaden over. La laksen trekke i marinaden mens du forbereder resten av ingrediensene.
  2. Kok opp litt vann i en kjele. Ta kjelen av varmen når vannet koker og ha i risnudlene. Pass på at de er dekket med vann, sett på lokk og la de trekke i 4 minutter. Hell av det varme vannet og skyll nudlene med kaldt vann. Sett til side.
  3. Skjær hvitløksfedd i fine skiver. Pak choi deler jeg helst på langs og steker de hele (se bilde over). Alternativt kan du skjære stilken i skiver og holde bladene hele. Bladene oppfører seg som spinat når de stekes – de visner i varmen. Skjær sukkererter i to på langs, paprika, chili og vårløk i strimler.
  4. Ha litt nøytral olje i en stor stekepanne. Ha laksen med skinnsiden ned opp i stekepannen og stek i 3-4 minutter. Skinnet kan gjerne få litt farge. Snu laksen, skru ned varmen noe og stek i 3 minutter til. Hell resten av marinaden i stekepannen og la det koke rundt laksen ett minutt eller to. Løft laksen forsiktig over på en tallerken og dekk lett med alu folie for å holde den varm.
  5. Hell marinaden over i en skål.
  6. Ha litt mer olje i stekpannen stek hvitløken til den begynner å bli gylden. Ha pak choi i stekepannen med hvitløken og stek noen minutter til. Ha 2ss med vann i stekepannen og stek til vannet er fordampet og pak choi’en er al dente. Løft pak choi’en over på en tallerken.
  7. Ha sukkererter, paprika og chili i stekepannen og stek 1-2 minutter til de begynner å bli myke. Ha nudlene og marinaden i stekepanne og bland godt til gjennomvarmet. Bland inn vårløken.
  8. Finn frem skålene og fordel nudelblandingen i de. Fordel pak choi mellom skålene og topp med et stykke laks. Pynt med ristede sesamfrø og frisk koriander.

Velbekomme!

Mild Tom Kha Gai

Denne klassiske thailandske suppen er både spennende hverdagsmat og superrask å lage. Tom betyr suppe eller hvordan å lage suppe. Kha betyr galangal og Gai er kylling.

TID: 15 minutter             VANSKELIGHETSGRAD: Enkel    ANTALL PERSONER: 4 stk

Ingredienser:Tom Kha Gai - kylling og kokos suppe

  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss galangal, fersk
  • 400 g kyllingfilet
  • 200 g risnudler
  • 8 dl kyllingbuljong
  • 3 dl kokosmelk
  • 100 g champignon
  • 100 g sukkererter
  • 1 stk lime, saften
  • 4 ss soyasaus
  • 2 ss fiskesaus

Fremgangsmåte:

  1. Finhakk hvitløk og ingefær og del kylling i biter. Fres i litt olje til kyllingen har fått litt farge.
  2. Ha buljong og kokosmelk i gryten og kok opp. Hell kokende vann over nudlene og la stå 5 minutter eller til myke.
  3. Del sopp og sukkererter i biter. Smak suppen til med limesaft, soya og fiskesaus. Vend inn nudler og grønnsaker og gi alt et raskt oppkok.

Thai Moo Satay – Svinesatay med peanøttsaus og salat

TID: 60 minutter              VANSKELIGHETSGRAD: Middels              ANTALL PERSONER: 4 stk

Ingredienser

Marinade:

  • 600 g renskåret svinekjøtt fra flatbiff eller filetThai Moo Satay - svinesatay med peanøttsaus og salat
  • 4 ss rød karripasta
  • 4 ss soyaolje
  • 4 dl kokosmelk
  • 2 ts salt
  • 2 ss sukker
  • 12 stk trepinne

Peanøttsaus:

  • 4 ss rød karripasta
  • 8 dl kokosmelk
  • 6 ss sukker – gjerne palmesukker
  • 8 ss grovt peanøttsmør
  • 4 ss hakkede peanøtter
  • 4 ss tamarindsaus

Salatdressing:

  • 1 dl riseddik
  • 2 dl sukker
  • 2 ts salt

Salat:

  • 2 stk agurk i tynne staver
  • 4 stk rød chili i lange skiver
  • 6 ss frisk koriander
  • 4 stk sjalottløk i tynne skiver
  • 1 stk issalat

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og la kjøttet marinere i 2-3 timer. Tre kjøttet på trespydene.
  2. Lag peanøttsausen ved å koke kokosmelk og karripasta i 10 minutter før du tilsetter sukker og tamarindsaus. Trekk kjelen til side.
  3. Rør inn peanøttsmør og kok opp og la det småkoke i et par minutter.
  4. Lag salatdressingen lages ved å helle eddik i en gryte sammen med sukker og salt. Kok i 10-15 minutter til dressingen har en tykk konsistens. Avkjøl dressingen og hell den over salaten ved servering.
  5. Grill eller stek kjøttet i 1-2 minutter på begge sider i panne med olje.

Server med salat og peanøttsaus. Du kan også servere med ris til om ønskelig.

Håper det smaker!

Thai kylling og søtpotet suppe

TID: 35 minutter              VANSKELIGHETSGRAD: Enkel    ANTALL PERSONER: 2 stk som hovedrett eller til 4 stk som forrett.

Ingredienser:

  • 1 ss oliven eller rapsolje Thai kylling og søtpotet suppe
  • 2 båter hvitløk, hakket
  • 1 rød chili, uten frø og hakket
  • 2cm tykk fersk ingefærrot, hakket
  • 1 stilk sitrongress, presset flat med et knivblad (skal fjernes før servering)
  • 1 x 25g pakke med koriander, blader and stilker hakkes opp separat
  • 2 ss rød Thai curry paste
  • 750ml kyllingkraft eller kylling buljong (laget av 2 buljongterninger)
  • 1 liten boks (160ml) kokosnøtt krem
  • 500g søtpotet, skrelt og grovhakket
  • 2 skinnfrie kyllingbryst, skjært i skiver
  • 1 lime, kun juicen
  • 1 ss sukker
  • ½ ss fiskesaus
  • Kan serveres med ristet brød eller brødkrutonger (valgfritt)

Fremgangsmåte:

  1. Varm opp oljen i en stor kasserolle. Tilsett hvitløk, chili, ingefær, sitrongress, korianderstilker og curri paste. Kok sammen i 2-3 minutter til aromaen fra ingrediensene er frigitt.
  2. Tilsett kylling buljong, kokoskrem og søtpoteter. La det koke i ca. 15 min eller til potetene er myke. Ta vekk stilken med sitrongress (kan kastes i matavfallet). Hell blandingen over i en blender eller bruk en stavmikser. Bland forsiktig til du får en fin og jevn blanding.
  3. Hell blanding tilbake i kasserollen og legg i kyllingen. Kok på svak varme i 5-10 minutter eller til du ser at kyllingen er gjennomkokt. Rør inn limejuice, sukker og fiskesaus. Dryss over korianderbladene og server.

 

Thailandsk nudelsalat med lammefilet

 TID: 20-40 minutter       VANSKELIGHETSGRAD: Middels              ANTALL PERSONER: 4 stk

Ingredienser

  • 600 g ytrefilet av lam
  • 1 pk risnudler (vermicelli)
  • 1 ss chiliolje
  • 2 båter hvitløk
  • 200 g voksbønner
  • 1 stk rød paprika
  • 1 krm salt
  • 1 ss soyasaus
  • 2 ss søt chilisaus
  • 3 ss frisk koriander
  • 100 g peanøtter

Fremgangsmåte:

  1. Tilbered nudlene etter anvisning på pakken. Finskjær lammefileten og del den i tynne skiver.
  2. Finhakk hvitløk, rens bønner og skjær paprika i strimler.
  3. Varm chiliolje i en wok eller panne på sterk varme. Tilsett hvitløk og stek i 30 sekunder. Tilsett kjøtt og stek til det har fått en fin bruning, ca. 2 minutter.
  4. Tilsett bønner og paprika og stek videre i et par minutter. Dryss over salt og tilsett soyasaus og chilisaus. Bland sammen og ta pannen vekk fra varmen.
  5. Tilsett nudler, hakket koriander, og peanøtter.

Svineribbe med hasselnøtter, chili og eple

TID: 3 timer       VANSKELIGHETSGRAD: Middels              ANTALL PERSONER: 4 stk

Ingredienser

  • 1 kg tynnribbeRibbe i med hasselnøtter, chili og eple
  • 2 ts salt
  • 2 ts pepper
  • 5 dl eplejuice
  • 1 dl soyasaus
  • 1 dl søt soyasaus (ketjap manis)
  • 4 ss sorte sesamfrø
  • 1 dl hasselnøtter, grovhakkede
  • 1 stk hvitløksfedd, finhakket
  • ½ chili, i ringer
  • 1 stk frisk ingefær a 2 cm, finhakket
  • 1 bunt sitrongress, finhakket
  • ½ sitron, i skiver

 

Fremgangsmåte

  1. Skjær av svoren og beina på ribba. Du kan også la beina sitte på og fjerne dem etter at ribba er stekt. Da er ribba så mør at de lar seg fjerne lett. Rut opp fettet med en skarp kniv.
  2. Krydre ribba med salt og pepper. Legg ribba i en ildfast form. Fordel resten av ingrediensene over ribba, men pass på at ribba ikke dekkes helt med væske. Ca. ¼ av ribba skal stikke over væsken.
  3. Sett ribba i ovnen ved 150 °C og la stå i 2–3 timer. Det er viktig at ribba står lenge så den blir ordentlig mør. Beregn god tid. Snu ribba omtrent hver halvtime. Det siste kvarteret kan du legge ribba med fettet opp og heve temperaturen til 200 °C slik at du får litt farge på fettet. Pynt med koriander ved servering.

 

Servering:

Svineribba smaker fantastisk godt sammen med en sprø salat og nykokt ris. Du kan også ha linser og mer grønnsaker i den ildfaste formen under steking samt servere godt brød ved siden av.

Vårruller

 TID: 60 minutter                VANSKELIGHETSGRAD: Middels              ANTALL PERSONER: 4-6 stk

Ingredienser

  • 25 stk vårrullark
  • 400 g kjøttdeig av storfe, kylling eller svin. 
  • 150 g hodekålskåret i tynne strimler
  • 1 stk gulrotskåret i tynne strimler
  • 1 stk løkfinhakket
  • 400 g glassnudler
  • 4 fedd hvitløkfinhakket
  • 2 ss ingefærfersk, finrevet
  • 1 stk rød chilifinhakket
  • 1 dl østerssaus
  • 2 ss soyasaus
  • 2 ss fiskesaus
  • 1 ss sesamolje
  • Koriander
  • Thai basilikum
  • Flaksalt
  • Pepper
  • 1 stk egg, sammenpisket
  • 1 l frityrolje eller nok til å stå 5-6 cm opp i gryta

 

Fremgangsmåte

  1. Skjær kålen og gulroten i tynne strimler. Bløtlegg glassnudlene som beskrevet på pakken. Skyll nudlene i kaldt vann og la de renne godt av seg i en sil. Grovhakk nudlene (eller klipp dem i mindre biter med en saks).

 

  1. Varm et par spiseskjeer olje i en panne som er stor nok til å romme alle ingrediensene, over middels høy varme. Del kjøttdeigen i mindre biter og ha i pannen sammen med løken. La det steke eller dampe til kjøttdeigen ikke lenger er rå (den kommer ikke å bli noen særlig brun, men det gjør ikke noe).

 

  1. Tilsett kål og stek videre under omrøring til kålen begynner å mykne. Ha i gulrøtter, hvitløk, chili og ingefær. Fres videre til alle grønnsakene så vidt er møre, men fortsatt er sprø. Tilsett nudler, østerssaus, soyasaus, fiskesaus og sesamolje. Vend inn hakkede urter og smak til med salt og pepper. Hell alt over i en liten langpanne eller lignende for raskt avkjøling i romtemperatur.

 

  1. Legg et vårrullark med den ene spissen mot deg. Fordel 2–3 spiseskjeer av fyllet litt inn på arket. Rull fra deg og over fyllet, brett inn kantene, pensle den siste spissen med egg og rull vårrullen stramt sammen. Fortsett sånn til du har brukt opp fyll og ark.

 

  1. Varm olje i en tykkbunnet kjele med høye kanter. Det holder at det står olje 5–6 cm opp langs kanten. Test med en brødbit: Når det freser godt rundt brødbiten er oljen klar. Legg i vårruller og friter dem gylne. Ikke legg i for mange, og snu dem flere ganger underveis slik at de blir jevnt stekt. La rullene få renne av seg på kjøkkenpapir før servering.

Vårrullene kan fryses og varmes opp igjen på 200 grader i stekeovnen.

Serveres med ris, valgfri salat og sursøt chilisaus.

THAI PAD på 10 minutter

TID: 10 minutter              VANSKELIGHETSGRAD: Enkel    ANTALL PERSONER: 2

Ingredienser:Pad Thai

  • 200g reker (ferske)
  • Liten bunt med koriander, stilkene finhakket, bladene grovhakket
  • 2 x 200g pakker straight-to-wok pad Thai nudler
  • 85g bønnespirer
  • 1 egg rørt sammen med gaffel
  • 1 lime til limesaft og båter til servering
  • 1 ts fiske saus
  • 2 ts sukker
  • 1 spiseskje ristede peanøtter, grov hakkede

 

Fremgangsmåte:

  1. Tørrstek reker og korianderstilker i en steke panne (med slippbelegg) i 1-2 minutter til rekene er blitt rosa. Tilsett nudler, bønnespirer, rørt egg, litt limejuice, fiskesaus og sukker. Bland alt raskt sammen til egget er kokt og alt er blandet fint sammen.

 

  1. Fjern pannen fra varmen og tilsett deler av koriander bladene. Fordel retten over i 2 dyptallerkner. Pynt med resten av korianderbladene og peanøttene. Server med limebåter på siden for ekstra limesaft.

Tips!

Ønsker du en sterkere variant server med en chilisaus ved siden av. Hvis du bruker tørkede nudler, kok dem som anvist på pakken og la de tørke godt på et kjøkkenpapir før du har de over i pannen.

Aroy!

Thai Sticky Rice & Mango (Khao Nieow Ma Muang)

 TID: 40-60 minutter       VANSKELIGHETSGRAD: Enkel    ANTALL PERSONER: 6 stk

Ingredienser

  • 1 1/4 kopp med rå søt ris. Bruk gjerne “Thai sticky rice” om mulig.
  • 3/4 kopp tykk kokosmelk, for å blande med risen. (Ikke rist boksen før du åpner, bruk en skje for å ta ut den tykke delen som oftest ligger på toppen)
  • 1/4 kopp sukker
  • 3/4 kopp tykk kokosmelk for topping av risen. (Du kan fryse resten av kokosmelken til bruk senere)
  • 1/8 ss salt for toppingen
  • 1/2 ss salt til risen.
  • 1/4 ss rismel
  • 6 medium mangoer — skrelt og delt I skiver
  • Ristede sesamfrø til topping

 

Fremgangsmåte:

  1. Vask og skyll risen nøye. (Har du god tid kan den med fordel legges i bløtt i kaldt vann 1 time før koking). Tilsett nok vann slik at du har godt med vann over risen (ca. 2 cm) Kok risen etter anvisning på pakken (ca. 20-25 min) Ikke åpne lokket før risen er ferdigkokt.
  2. Varm opp kokos melken på svak varme I en liten kasserolle tilsett sukker og salt, kok videre til alt er løst opp. Ta kasserollen av platen og hell over den ferdig kokte risen. Bland alt godt sammen og la det stå å trekke I 15 min.
  3. Varm resten av kokosmelken, tilsett salt og rør til saltet er løst opp. Dette skal bli topping sausen.
  4. Gjør klart til servering ved å fordele de skivede mangoene på fat. Mangoene legges på den ene siden av fatet slik at du får plass til risen ved siden av. Topp risen med 2 ss av toppingsausen og server.

Hvordan skjære opp mango?  Sjekk denne videoen: http://video.epicurious.com/watch/50-people-try-to-slice-a-mango

Lykke til!